Antifouling verwijderen en aanbrengen

Antifouling verwijderen

Het makkelijkste is om het onderwaterschip, vlak nadat het uit het water komt af te spuiten met een hogedrukspuit. De antifouling is dan nog nat. Als de antifoulinglaag nog nat is, dan is de laag met een hogedrukspuit of schuurspons makkelijk schoon te maken.

Als het onderwaterschip zonder schoon te maken opdroogt, wordt het schoonmaken van veel lastiger.

Door de jaren heen zitten er meerdere lagen antifouling op het onderwaterschip, vaak komt er lucht onder en bladdert de antifouling af. Gevolg is dat het onderwaterschip niet mooi glad meer is. Dat is het moment waarop je alle lagen antifouling moet verwijderen tot aan de primerlaag. Het onderwaterschip weer glad krijgen kan een lastige klus zijn. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een antifoulingremover. Je brengt een laag aan met behulp van een roller waarna je het afsteekt met een plamuurmes. Er zijn verschillden merken antifoulingremover op de markt. Voorbeelden hiervan zijn:

Starbrite www.starbrite.nl

Eden www.edenproducts.nl

Nb. Antifouling nooit doorgschuren. Het stof is zeer slecht voor uw gezondheid!

Antifouling aanbrengen

Zorg dat het onderwaterschip glad, vet- en stofvrij is. Plak vervolgens met speciale verfplakband de waterlijn af. Voor het aanbrengen van de antifouling kun je een verfroller gebruiken.

Breng de antifouling niet langer dan een maand voor de te waterlating aan. Anders gaat de werking van de antifouling verloren.